Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Mi az a zakuszka?

Gasztronómia (étel, ital)Nemzetek ételei,italai
A kérdést írta: ezerszirom ( 2011.11.02. 14:39 )
Válaszok száma: 4
Címkék: zakuszka,
Válaszok Új válasz
ege 2011.11.02. 16:30 (#4)
A hajdani békéscsabai konzervgyárban készítettek zakuszkát szovjet megrendelésre. A ruszkik is imádták, mi is. Azt hittük ez valamiféle szláv étel.
Mi az a zakuszka?- kérdés nyomán kutatva fedeztem fel az eredetét.
Íme!
"Bármennyire is furcsának tűnik, az Erdély-szerte közkedvelt zakuszka nem magyar, nem román, nem szláv, hanem örmény étel. Erdélybe Moldván keresztül került be ez a rendkívül finom, laktatós pástétomszerű eledel, amit egyaránt fogyaszthatunk köretként húsok mellé, de főételnek is: kenyérre kenve, teával kitűnő, reggeli-, vagy vacsoraként tálalhatjuk. Alacsony kalóriatartalma miatt kedvenc eledele lehet a fogyókúrázóknak is. Elkészítése házilag viszonylag egyszerű, kezdő háziasszonyok is próbálkozhatnak vele. "

http://www.ujkelet.ro/...;task=view
hattyu13 2011.11.02. 15:33 (#3)
Finom. A lányom barátnője Erdélyből származik. Ő szokott készíteni. Én még nem készítettem.
szelidszeder 2011.11.02. 15:30 (#2)
Hoztam neked segítségül a következő recepteket!Jó étvágyat kívánok!

Az eredeti zakuszka receptje:

Tudd meg, hogy miként készül az eredeti zakuszka, ha pedig ízlik, próbáld ki különböző ízesítésűt is.

A zakuszka erdélyi étel, egyfajta paprikakrém, melyet kenyérre kenve is fogyaszthatsz, de ételízesítőnek is kiváló lehet. Ha eddig nem ismerted, most ideje kipróbálni ezt a finom zöldséges krémet is.

Zakuszka

Hozzávalók:

1 kg padlizsán
1 kg zöldpaprika
1 kg paradicsompaprika
30 dkg hagyma
3 dl paradicsomszósz
3 dl olaj
1 evőkanál szemes bors
1 mokkáskanál szalicil


A padlizsánt süsd meg, majd hámozd meg és darabold fel. A zöldpaprikát szintén süsd meg, majd sózd meg, és tedd egy edénybe.

Takard le, ha kihűlt, daráld le a paradicsompaprikával egyetemben. A hagymát aprítsd fel, az olaj felét öntsd egy nagy lábosba.

Dinszteld meg rajta a hagymát, majd add hozzá a padlizsánt, a paprikákat, a paradicsomlét, és szórd meg a szemes borssal, valamint ízlésed szerint sóval is. Öntsd hozzá a maradék olajat, és gyakori kevergetés mellett addig főzd, amíg az olaj feljön a tetejére. Vedd le a tűzről a lábost, és keverd hozzá a szalicilt. Megtisztított, meleg vízbe állított üvegekbe adagold ki, kösd le, és dunsztold meleg takaróba 1-2 napra.

Babos zakuszka

Hozzávalók:

1 kg paradicsompaprika
1 kg fejtett bab
fél kg vöröshagyma
3 dl olaj
3 dl paradicsomlé
2-3 babérlevél
szalicil

bors

A paprikát mosd meg alaposan, magozd ki és daráld le. A hagymát pucold meg, és szintén daráld apróra. Egy nagyobb lábosba öntsd bele az olaj felét, és dinszteld meg rajta a hagymát. Add hozzá a paprikát, és, ha a lé elpárolog alóla, vedd le a tűzről. Ekkor keverd hozzá a megfőzött babot, a paradicsomlevet, a babérleveleket, valamint ízlésed szerint sózd, borsozd. Főzd össze, és adagold ki üvegekbe. A paprikakrém tetejére önts némi olajat, szórj rá egy csipetnyi szalicilt, és kösd le. Végül tedd meleg takarókba, és néhány napig tartsd benne az üvegeket.

Gombás zakuszka

Hozzávalók:

1,5 l paradicsomlé
1 kg gomba
1 kg vöröshagyma
1 kg paradicsompaprika
1 kg zöldpaprika
1 l olaj
2 evőkanál citromlé
szalicil

bors

A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. Sós, citromos vízben főzd meg, és hagyd lecsepegni. A vöröshagymát aprítsd fel, és az olajban párold üvegesre. A megmosott, ledarált paprikát öntsd egy lábosba, és lassú tűzön addig melegítsd, míg a leve elpárolog. Ekkor öntsd hozzá a hagymához, és add hozzá a gombát, a paradicsomlevet. Ízlésed szerint sózd, borsozd, és 20-25 percig, állandó kevergetés mellett főzd. A meleg vízbe állított, tiszta üvegek aljára szórj csipetnyi szalicilt, adagold rá a paprikás-gombás masszát, és a tetejére is szórj egy csipetnyi szalicilt. Az üveg tetejére rögzíts egy darab celofánt, így tekerd rá a kupakját. Pokrócokba bugyoláld bele az üvegeket, és néhány napig hagyd őket állni.

Tökös zakuszka

Hozzávalók:

3,5 kg paprika
2 kg tök
1,5 kg padlizsán
1 l paradicsomlé
40 dkg hagyma
2 dl extra szűz olívaolaj

bors
szalicil

A paprikát és a padlizsánt süsd meg, majd utóbbit hámozd meg. A tököt vágd apró darabokra, és az olajon párold meg. A zöldségeket, a megdinsztelt hagymát és a paradicsomlevet öntsd össze, és botmixerrel pépesítsd. Keverd össze alaposan, majd lassú tűzre tedd fel főni. Ízesítsd sóval, borssal, és hagyd, hogy felfőjön. Adagold ki megtisztított üvegekbe, szórj a tetejére csipetnyi szalicilt, és csavard be pokrócokba néhány napra.

pola62 2011.11.02. 14:43 (#1)
Az Erdélyből származó zakuszka sokak által ismert és kedvelt zöldségkrém, amely kenhető kenyérre, de felhasználhatjuk ételek ízesítésére is. Üveges kiszerelésben az üzletekben is megvásárolható, de még ízletesebb a saját készítésű.Már az idén nem tudsz ilyet készíteni, mert a hozzá való zöldségfélék leértek.
Facebook komment
További címkék
hajdani békéscsabai, rendkívül finom, lányom barátnője, következő recepteket, hajdani, békéscsabai, konzervgyárban, készítettek, főételnek párold hittük, evőkanál napra szerint, tökös magozd olajat, származik melyet, étvágyat mokkáskanál, erdélybe ízesítésére, hozzávalók hagymához, tartsd paradicsompaprika, pástétomszerű krémet,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.