Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
ege |
2011.11.02. 16:30 (#4) |
|
|
A hajdani békéscsabai konzervgyárban készítettek zakuszkát szovjet megrendelésre. A ruszkik is imádták, mi is. Azt hittük ez valamiféle szláv étel.
Mi az a zakuszka?- kérdés nyomán kutatva fedeztem fel az eredetét.
Íme!
"Bármennyire is furcsának tűnik, az Erdély-szerte közkedvelt zakuszka nem magyar, nem román, nem szláv, hanem örmény étel. Erdélybe Moldván keresztül került be ez a rendkívül finom, laktatós pástétomszerű eledel, amit egyaránt fogyaszthatunk köretként húsok mellé, de főételnek is: kenyérre kenve, teával kitűnő, reggeli-, vagy vacsoraként tálalhatjuk. Alacsony kalóriatartalma miatt kedvenc eledele lehet a fogyókúrázóknak is. Elkészítése házilag viszonylag egyszerű, kezdő háziasszonyok is próbálkozhatnak vele. "
http://www.ujkelet.ro/...;task=view
|
|
hattyu13 |
2011.11.02. 15:33 (#3) |
|
|
Finom. A lányom barátnője Erdélyből származik. Ő szokott készíteni. Én még nem készítettem. |
|
szelidszeder |
2011.11.02. 15:30 (#2) |
|
|
Hoztam neked segítségül a következő recepteket!Jó étvágyat kívánok!
Az eredeti zakuszka receptje:
Tudd meg, hogy miként készül az eredeti zakuszka, ha pedig ízlik, próbáld ki különböző ízesítésűt is.
A zakuszka erdélyi étel, egyfajta paprikakrém, melyet kenyérre kenve is fogyaszthatsz, de ételízesítőnek is kiváló lehet. Ha eddig nem ismerted, most ideje kipróbálni ezt a finom zöldséges krémet is.
Zakuszka
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
1 kg zöldpaprika
1 kg paradicsompaprika
30 dkg hagyma
3 dl paradicsomszósz
3 dl olaj
1 evőkanál szemes bors
1 mokkáskanál szalicil
só
A padlizsánt süsd meg, majd hámozd meg és darabold fel. A zöldpaprikát szintén süsd meg, majd sózd meg, és tedd egy edénybe.
Takard le, ha kihűlt, daráld le a paradicsompaprikával egyetemben. A hagymát aprítsd fel, az olaj felét öntsd egy nagy lábosba.
Dinszteld meg rajta a hagymát, majd add hozzá a padlizsánt, a paprikákat, a paradicsomlét, és szórd meg a szemes borssal, valamint ízlésed szerint sóval is. Öntsd hozzá a maradék olajat, és gyakori kevergetés mellett addig főzd, amíg az olaj feljön a tetejére. Vedd le a tűzről a lábost, és keverd hozzá a szalicilt. Megtisztított, meleg vízbe állított üvegekbe adagold ki, kösd le, és dunsztold meleg takaróba 1-2 napra.
Babos zakuszka
Hozzávalók:
1 kg paradicsompaprika
1 kg fejtett bab
fél kg vöröshagyma
3 dl olaj
3 dl paradicsomlé
2-3 babérlevél
szalicil
só
bors
A paprikát mosd meg alaposan, magozd ki és daráld le. A hagymát pucold meg, és szintén daráld apróra. Egy nagyobb lábosba öntsd bele az olaj felét, és dinszteld meg rajta a hagymát. Add hozzá a paprikát, és, ha a lé elpárolog alóla, vedd le a tűzről. Ekkor keverd hozzá a megfőzött babot, a paradicsomlevet, a babérleveleket, valamint ízlésed szerint sózd, borsozd. Főzd össze, és adagold ki üvegekbe. A paprikakrém tetejére önts némi olajat, szórj rá egy csipetnyi szalicilt, és kösd le. Végül tedd meleg takarókba, és néhány napig tartsd benne az üvegeket.
Gombás zakuszka
Hozzávalók:
1,5 l paradicsomlé
1 kg gomba
1 kg vöröshagyma
1 kg paradicsompaprika
1 kg zöldpaprika
1 l olaj
2 evőkanál citromlé
szalicil
só
bors
A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. Sós, citromos vízben főzd meg, és hagyd lecsepegni. A vöröshagymát aprítsd fel, és az olajban párold üvegesre. A megmosott, ledarált paprikát öntsd egy lábosba, és lassú tűzön addig melegítsd, míg a leve elpárolog. Ekkor öntsd hozzá a hagymához, és add hozzá a gombát, a paradicsomlevet. Ízlésed szerint sózd, borsozd, és 20-25 percig, állandó kevergetés mellett főzd. A meleg vízbe állított, tiszta üvegek aljára szórj csipetnyi szalicilt, adagold rá a paprikás-gombás masszát, és a tetejére is szórj egy csipetnyi szalicilt. Az üveg tetejére rögzíts egy darab celofánt, így tekerd rá a kupakját. Pokrócokba bugyoláld bele az üvegeket, és néhány napig hagyd őket állni.
Tökös zakuszka
Hozzávalók:
3,5 kg paprika
2 kg tök
1,5 kg padlizsán
1 l paradicsomlé
40 dkg hagyma
2 dl extra szűz olívaolaj
só
bors
szalicil
A paprikát és a padlizsánt süsd meg, majd utóbbit hámozd meg. A tököt vágd apró darabokra, és az olajon párold meg. A zöldségeket, a megdinsztelt hagymát és a paradicsomlevet öntsd össze, és botmixerrel pépesítsd. Keverd össze alaposan, majd lassú tűzre tedd fel főni. Ízesítsd sóval, borssal, és hagyd, hogy felfőjön. Adagold ki megtisztított üvegekbe, szórj a tetejére csipetnyi szalicilt, és csavard be pokrócokba néhány napra.
|
|
pola62 |
2011.11.02. 14:43 (#1) |
|
|
Az Erdélyből származó zakuszka sokak által ismert és kedvelt zöldségkrém, amely kenhető kenyérre, de felhasználhatjuk ételek ízesítésére is. Üveges kiszerelésben az üzletekben is megvásárolható, de még ízletesebb a saját készítésű.Már az idén nem tudsz ilyet készíteni, mert a hozzá való zöldségfélék leértek. |
|
|
|
|
hajdani békéscsabai, rendkívül finom, lányom barátnője, következő recepteket, hajdani, békéscsabai, konzervgyárban, készítettek, főételnek párold hittük, evőkanál napra szerint, tökös magozd olajat, származik melyet, étvágyat mokkáskanál, erdélybe ízesítésére, hozzávalók hagymához, tartsd paradicsompaprika, pástétomszerű krémet,
|
|
|
|